Hypnotherapie:  vijf redenen waarom het zo effectief is

 

Last van depressieve gevoelens, diepe moeheid, stress, lichamelijk onverklaarbare klachten, angstgevoelens, wantrouwen en/of weinig zelfvertrouwen?

Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om van je klachten verlost te raken. Heb je wel eens gedacht aan hypnotherapie? 

 

Vijf redenen waarom hypnotherapie het overwegen waard is:

 

1. Het is zeer effectief!

Meestal heb je maar een paar sessies nodig om tot de kern van je probleem te komen waarna je heel gericht kunt werken aan verandering en herstel. Hoe dit werkt, laat ik je graag ervaren in een kennismakingsgesprek.

 

2. Het programma wordt op maat gemaakt voor jou.

Een opgeleid en gecertificeerd hypnotherapeut heeft een scala aan methodes en werkvormen zodat er altijd een manier is die bij jou past. Daarom wordt ook wel de term psycho sociaal therapeut genoemd omdat hpynose of trance niet altijd nodig is om het doel te bereiken. Meer weten over hpynose, trance en therapie? kijk op www.nbvh.nl Dit is de site van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten.

 

3. Alle tijd voor jou!

Erkende hypnotherapeuten moeten voldoen aan zeer veel kwaliteitseisen. Tegelijkertijd is de administratieve last van een hypnotherapeut vele malen minder dan een therapeut die vanuit een GGZ instelling werkt. Zo ben ik iedere minuut van de sessie bezig met jouw hulpvraag en besteed ik geen tijd aan het invullen van allerlei formulieren en rapporten tijdens de sessie. Ik houd mij ook niet bezig met diagnoses en etiketten. Voor mij staat jouw hulpvraag centraal.

 

4. Geen verwijzing nodig, wel (deels) vergoeding

Een verwijzing van een huisarts of specialist is niet nodig. Wel wordt door veel verzekeraars een groot deel van de kosten vergoed.

 

5. Geen wachtlijsten, afspraak in de avond mogelijk

Ik weet dat het voor mensen vaak een grote stap is om hulp te vragen. Ben je eindelijk zover, is het heel frustrerend om te horen dat er een wachtlijst is van 2 -3 maanden of soms veel langer. Bij mij is de wachttijd maximaal 10 werkdagen en kun je ook s' avonds terecht voor een afspraak.

Helaas weten veel huisartsen nog niet dat ook mensen die op de wachtlijst staan voor specialistische GGZ, in de tussentijd bij mij terecht kunnen voor begeleiding. Zo kan wellicht stabilisering plaatsvinden en een mooie overgang gerealiseerd worden naar een behandelprogramma.

Helaas zijn er nogal wat misvattingen over hypnotherapie die wellicht zorgen dat je nog twijfelt. In het eerste (kosteloze!) gesprek neem ik alle tijd om te kijken welke misvattingen of twijfels er zijn zodat deze uit de lucht zijn als we starten. Ik ben altijd heel blij als cliënten dit durven te benoemen en als ik eerlijk ben, keek ik er voordat ik mij erin gingen verdiepen, ook zo tegenaan.

 

drie genoemde misvattingen door mijn cliënten:

 

1. Hypnotherapie is raar en zweverig

Wij hypnotherapeuten hebben we nog wat werk te doen aan ons imago! Sommige mensen verwarren de hypnotherapeut met een hypnotiseur zoals je dit bijvoorbeeld bij Mindfuck ziet.

Misschien vinden sommige mensen dit een leuk soort amusement maar een hypnotherapeut zal je niet vragen om een kip na te doen, citroen te eten of je alles wat hij of zij doet te vergeten. Dit is tegen alle gedragsregels in en minstens net zo belangrijk, het slaat nergens op en heeft geen enkele therapeutische waarde.

Ondanks dat de toepassing van hypnotherapie bij een aantal klachten wetenschappelijk is aangetoond, valt hypnotherapie nog steeds onder alternatieve geneeswijzen. Onterecht wat mij betreft. Het is niet in plaats van reguliere behandeling door artsen, het is aanvullend en versterkend op en bij andere behandelingen. Daarnaast denk je bij alternatief misschien ook wel aan vaag en zweverig. Los van het feit dat cliënten mij niet als vaag en zweverig ervaren, is hypnotherapie heel effectief en daarmee een zeer resultaatgerichte aanpak bij klachten.

 

2. Hypnose is eng omdat ik geen controle heb over mijzelf

Zoals ik hierboven al aangaf heb je zoiets misschien ooit op televisie gezien. Wat je op televisie ziet is niet datgene wat bij een hypnotherapeut in de praktijk gebeurt. Wij werken met een diep ontspanning, sterke en gerichte focus op jouw gevoel en belevingen, ook wel lichte trance genoemd. Je bent volledig aanwezig, hoort alles en bent in staat om op ieder moment uit de trance te komen. Vergelijk het met wakker worden, je weet waar je bent, je kunt opstaan maar ben nog niet in de actiestand en kan nog even wat mijmeren bijvoorbeeld over wat je hebt gedroomd of waar je naar toe wilt op je volgende vakantie.

 

3. Hypnotherapie is niet wetenschappelijk bewezen

 De wetenschap kan niet meer om de positieve effecten van hypnotherapie heen. Je ziet dan ook dat steeds meer ziekenhuizen hypnotherapie toepassen bij bijvoorbeeld pijnbestrijding en begeleiden van angstige patiënten. Onlangs is wetenschappelijk bewezen dat hypnotherapie voor kinderen met prikkelbare darmsyndroom effectiever is dan behandeling door een kinderarts. 

 

Medische hypnotherapie

 

Je ervaart al langer dan enkele weken lichamelijke klachten zoals pijn die je flink beperken in je dagelijks leven.  Toch heeft de huisarts en wellicht de specialist geen of onvoldoende  lichamelijke oorzaken kunnen vinden die de ernst van jouw klachten kunnen verklaren. In dat geval spreekt men in de gezondheidzorg van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Voorbeelden van SOLK zijn:

  • prikkelbare darmsyndroom,
  • CVS,
  • fibromyalgie
  • PMS.

Ook lichamelijk onverklaarbare klachten zoals

  • chronische pijn,
  • slaapproblemen,
  • benauwdheid,
  • emotionele stabiliteit,
  • migraine en 
  • burn-out

vallen hieronder.

Je bent hierin niet alleen, ongeveer de helft van de mensen die bij een arts komen krijgt de ‘diagnose’ SOLK. Het grootste deel daarvan heeft onverklaarde pijnklachten. Dat de klachten lichamelijk onverklaarbaar zijn, kan heel frustrerend zijn en veel mensen hebben een flinke zoektocht naar verlichting van klachten achter de rug op het moment dat zij zich melden bij een hypnotherapeut.

 

Medische hypnotherapie kan bijdragen aan de vermindering van klachten of zelf de klachten verhelpen. Uit wetenschappelijk onderzoeken weten we dat bij kinderen met lichamelijk onverklaarbare buikpijnen, medische hypnose effectiever is dan behandeling met medicatie door een kinderarts.  Meer weten hierover? Kijk naar de documentaire hynose op recept.

Hypnose wordt van oudsher gebruikt in hypnoseshows met een animerende waarde. Er zijn mensen te zien die de raarste dingen doen nadat zij onder hypnose zijn gebracht door een hypnotiseur. Deze vorm van hypnose is niet te verwarren met de wijze waarop een hypnotherapeut werkt.
Een hypnotherapeut spreekt dan ook liever van trance om het verschil aan te geven tussen de zogenaamde showhypnose en het therapeutisch werken met cliënten in trance. Een cliënt in trance is in “een toestand van diepe ontspanning en tevens veranderende bewustzijnstoestand, waarin contact met het onbewuste kan worden gemaakt” (Uijtenbogaardt, 2007).

Integrale psychosociale therapie

Liever geen hypnotherapie? Geen probleem, werken met trance is zeer effectief maar er zijn andere manieren om aan jouw hulpvraag te werken. Als psycho sociaal therapeut ben ik breed opgeleid zodat ik diverse methoden en technieken kan toepassen en integreren zodat ik jou optimaal kan begeleiden.  (Voor de geïnteresseerden: onder andere Bevrijd Jezelf Therapie, Distraction Reprocessing Therapy (afgeleid van EMDR), Transactionele Analyse, Sociaal Panorama, visualisatie, mindfulness en pijnveranderingstechnieken).